Impresii din Cuba, Ep.4: Prin ochii unui economist

0
543

Impresii din Cuba, Ep. 4

Economia Cubei este una încă puternic centralizată și dirijistă, deși în ultimii ani a cunoscut o oarecare deschidere și liberalizare.

Toate industriile majore sunt deținute de stat sau operate cu licență de la stat. Există 201 domenii în care cetățenii cubanezi se pot ocupa pe cont propriu, cel puțin o jumătate de milion de oameni fiind azi proprietari de butic cu băuturi și sandvișuri, terasă ori restaurant, pensiune bed&breakfast, șoferi de taxi (de multe ori închiriing mașina de la stat), vânzători ambulanți, ghizi, etc. Sunt speranțe că numărul categoriilor va crește.

Un ghid pe care l-am cunoscut în Havana ne spunea că sunt azi mai mulți turiști decât oricând iar pensiunile apar peste noapte, peste tot se lucrează la renovarea sau extinderea caselor particulare.

Este interzisă deținerea de ambarcațiuni, cu excepția câtorva pescari cu licență, cărora le e interzis să ia pe barcă turiști ori cetățeni cubanezi. Ăsta e motivul pentru care oceanul e imaculat, nu există nici o pată albă cât vezi cu ochii.

Sistemul monetar e all fucked up. Există moneda locală, peso cubanez sau CUP, în care sunt plătiți mai toți angajații, în special cei de la stat. Din 1993 până prin 2004 a fost legală deținerea și utilizarea de USD, apoi a fost introdus peso convertible, sau CUC, a cărui valoare e legată de cea a dolarului. Turiștii schimbă valuta lor în CUC și îl folosesc pe acesta, uneori primind restul în CUP. Makes sense, right?

Sistemul bancar este astăzi mai mic decât era în 1959. (2016)

Așa arată vitrinele dintr-o alimentară de stat
Nici o ambarcațiune cât vezi cu ochii

Fun fact: Cuba primește cam 100.000 de barili de petrol pe zi de la Venezuela, pe care îi plătește în principal cu servicii ale angajaților companiilor de stat cubaneze.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.