Fabrica a fost construită în anul 1869 de industiașul germană Erhard Luther la periferia de atunci a orașului, lângă gara Basarab., sub numele de Fabrica de Bere Grivița.
Coplexul era forma din mai multe clădiri, importante fiind cea a fabricii propriu-zise și depozitul de orz, care mai sunt și astăzi în picioare. Eu le-am vizitat în septembrie 2017 iar în primăvara lui 2018 au intrat în renovare.
Clădirea fabricii e fascinantă, e plin de urme de tubulatură care parcurgea etajele de sus în jos și de la dreapta la stânga, se văd spațiile unde se aflau niște cazane enorme din metal ce ocupau două nivele și niște bazine din beton, pentru spălarea ori fermentarea orzului.
Una dintre scări era din metal, fiind complet tăiată de hoții de fier. Când am vizitat-o, cineva făcuse măsurători cadastrale cred și amplasase niște trecători din lemn între etajele 5 și 6, sub ele fiind un hău enorm. Am avut ceva emoții când am trecut pe ele, căci suta de kilograme nu se prea împacă cu explorările extreme.
Ultimele două fotografii sunt din cimitirul lutheran-evanghelic din București. Îl vizitasem cu vreo lună înainte, dar nu făcusem legătura între monumentul funerar superb și numele fabricii decât după ce am ajuns și la ea.