Conacul Callimachi-Văcărescu din Mănești (PH)

2
1908

A fost construit între 1882 și 1892 de Theodor Văcărescu, Mareşalul Curţii lui Carol I, care a supravegheat construcția Castelului Peleș. Arhitect este francezul Paul Gottereau, care a ridicat și Palatul CEC și Biblioteca Centrală Universitară iar o parte din echipa de meșteșugari a lucrat și ea la Castelul Peleș.

Conacul a trecut în proprietatea familiei Callimachi prin alianță, apoi a fost confiscat de comuniști și transformat întâi în sediul Poliţiei Militare, al unei companii de gaze apoi în preventoriu pentru copiii care au avut contact cu bolnavi de tuberculoză. Am găsit un registru de internări din 1969 și un geamantan plin cu seringi de sticlă.

În perioada de glorie, interiorul era bogat ornamentat cu stucaturi și sculpturi din lemn iar pereții erau acoperiți cu tapet din piele și mătase. Se pare că biblioteca adunată de mareșalul Văcărescu ar fi fost plină de cărți vechi și rare.

Toate au ars într-un incendiu izbucnit în 1974 iar cutremurul din 1977 n-a ajutat prea mult. Au început apoi niște lucrări de restaurare, se vede structura de rezistență din beton, dar au fost oprite din lipsă de fonduri.

Grajdurile și celelalte clădiri adiacente au fost folosite până de curând de școala din sat și sunt pline de bănci și mobilier vechi.

A, da, era să uit: conacul stă în mijlocul unui parc de 14ha.

2 COMENTARII

  1. Ce jale…. Nu zic ca nu era nevoie si de orfelinate, preventorii… Dureroasa e lipsa de educatie care uraste atat de mult incat distruge , nu e capabila sa recunoasca frumosul si macar sa-l foloseasca in interes propriu, sa inteleaga ca are un interes sa pastreze. Acea atitudine de „da foc campurilor si otraveste fantanile ” e inca valabila. Caci copiii aveau pe langa ei adulti care au stricat mai rau decat copii,in loc sa-i invete pe cei mici din frumosul care-i inconjoara , sa-l recunoasca si , poate, mai tarziu, sa-l construiasca .

  2. Bună. De câțiva ani „explorez” ruine si dărâmături din pasiune si pentru poveștile cladirilor care stau să cadă, caut țara in lung si in lat de astfel de obiective. In momentul de față ma găsesc in zona Prahovei pentru o perioadă si am gasit acesc articol care m-a fascinat. Problema este că m-am documentat inainte de a ajunge la locație…se spune că nu poate fi vizitat, ca e înconjurat de garduri si lacate peste tot(din recenziile de pe google maps)…exista vreo „portita” pe unde se poate intra, cât să surprind niște cadre si să mă minunez?!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.