Industriașul grec Ioan Gherassy (Gherase?), proprietar al unei fabrici de alcool lângă București, a construit această biserică în jurul anului 1850. Nu se știe de când este abandonată, dar starea ei îmi sugerează că e așa de cel puțin 30 de ani.
Fiul cel mare al lui Gherassy, Nicolae, construiește în 1870 un cavou subteran pentru întreaga familie, aduce rămășițele părinților săi (îngropați altundeva) iar în 1888 așează deasupra un sarcofag pe al cărui capac stă scrisă povestea vieții tuturor membrilor familiei. Monumentul pare să fi fost înconjurat de obeliscuri și statui dar vandalii și vremea l-au lăsat fără ele.
Cândva, în ultimele zeci de ani, cineva a încercat niște lucrări de consolidare dar a eșuat spectaculos: a turnat beton pe frontispiciu fără a întări coloanele din cărămidă, care s-au frânt și întregul portic de la intrare s-a prăbușit în față.
În 2014, când am vizitat-o prima dată, acoperișul era deja căzut dar turla încă se vedea din depărtare.
În 2015, când am revenit, am găsit turla prăbușită în mijlocul bisericii, aproape intactă. Pe locul acela stătusem cu un an înainte ca să facem poze.